Blog

De tweede golf

27-09-2020 16:31

De tweede golf.......


Gaat de tweede golf roet in het eten gooien bij vele patiënten die nu al een half jaar wachten op operaties, behandelingen? Hoe gaat men het aanpakken? Komt de reguliere zorg weer stil te staan of is er een lichtpuntje in de duisternis. COVID 19 is dat belangrijkere dan een hartoperatie, behandeling voor kanker? Je zou de patiënt maar zijn die zit te wachten op een oproep, terwijl iedereen op vakantie is gegaan, feestvierende voetbalsupporters, demonstraties zonder de 1,5 meter afstand. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Waar is de solidariteit gebleven? Zijn Nederlanders dan echt egoïsten of denken ze, Corona dat overkomt mijn niet....... Ik gun iedereen zijn vakantie, pleziertjes en feestjes, maar er zijn grenzen en die grens is denk ik nu weer bereikt. De besmettingen rijzen de pan uit, we praten niet meer over enkele, nee het zijn er duizenden. 

Ik snap best dat patiënten met Corona geholpen moeten worden. Je zal het zelf maar overkomen, dan ben je blij dat er een bed beschikbaar is in het ziekenhuis. Toch vind ik dat je het niet kunt uitleggen dat andere patiënten letterlijk weer in de wachtkamer worden gezet. 

Ik snap ook dat mensen corona moe zijn, je kunt geen tv of sociaal media openen of het gaat over Covid19. begrijpelijk, maar er zijn ook nog andere zaken die belangrijk zijn. 

Hopelijk hebben de ziekenhuizen en de politiek een antwoord op de vraag. Stil leggen alle regulieren zorg of toch proberen die zorg voort te zetten. Samen kunnen we er voor zorgen dat en de covid19 patienten geholpen worden en de reguliere zorg doorgaat' Houd je aan de regels, niet alleen voor je eigen, maar ook voor diegene die de zorg moeten verlenen. 

We gaan het zien en meemaken........... met de tweede golf......

Ben ik nu gek?

04-08-2020 11:17

Ben ik nu gek? 


Iedere keer bij de reclame op tv wordt er gezegd, blijf thuis. Houd afstand en laat je testen bij klachten. Zo houden we het Corona virus in toom. Nou deze reclame kunnen ze wel schrappen. Zonde het geld. De werkelijkheid op dit moment is dat iedereen maar doet waar ze zin in hebben. De vakantie is blijkbaar heilig en ik misgun niemand een vakantie of zijn pleziertjes. Feesten schijnt ook geen probleem want ach, ze zijn toch niet besmettelijk? De feiten spreken voor zich, vliegtuigen met mensen die besmet zijn met het Corona virus landen overal in Nederland. De besmettingen lopen op, mensen belanden opnieuw in het ziekenhuis. Ach, het zal zo vaart niet lopen denkt men, toch? Maandenlang zaten vooral onze ouderen en mensen met gezondheidsproblemen in isolatie. Scholen, opvang dicht, horeca gesloten en de gewone zorg lag stil. Dit alles om het virus onder de knie te krijgen. Nu 5 maanden later is dat blijkbaar weer vergeten. Leren we het dan nooit of zie ik spoken op een weg die er niet zijn.............Waar is de solidariteit gebleven? Is die als sneeuw voor de zon verdwenen nadat er ongestraft in Amsterdam duizenden mensen konden demonstreren met aan hun zijde de burgemeester. Er golden toch strenge maatregelen die in acht genomen moesten worden, maar niet voor hun. 

Leven we nu echt in een land, waar de mentaliteit is, ikke, ikke, en de rest kan ......


Dit doet we denken aan een oud liedje uit mijn jeugd.


De wereld is een toverbal

geen mens weet hoe hij worden zal,

maar één ding dat weet iedereen:

je kunt het niet alleen.

Refrein:

Dus zullen we er samen iets van moeten maken

de wereld is een mooi maar bewerklijk ding,

dus zullen we er samen iets van moeten maken,

hé, hé, hé, hé, kom maar in de kring.

Bekijk een keer de wereldkaart,

een mens is toch iets beters waard,

je ziet dat het een puinhoop is,

zo gaat het zeker mis.

We praten zus, we praten zo,

we roepen ach en wee en oh,

maar wil j'elkaar echt goed verstaan,

dan doe je er iets aan.

Is de Corona crisis voorbij?

27-05-2020 17:02

Corona tijd voorbij? 


Wat is het eerste wat in me opkomt? Ik geloof er niks van. Om je heen hoor je toch nog steeds dat mensen positief getest worden op Corona. De schrijnende situaties in de verpleeghuizen liegen er ook niet om. Toch zijn er een aantal die al zeggen dat de grooste crisis voorbij is. 

Hoe gaan we na deze crisis verder, zeggen er al vele. Ja hoor, de boeren zijn weer de klos. Ze vergeten 1 belangrijk element, ondanks de drukte in de agrarische sector vanaf het begin van de crisis is het werk in deze sector gewoon doorgegaan. Opvallend, de lucht is nog nooit zo zuiver en schoon geweest. De stikstof crisis ligt dus niet bij de agrarische sector. Nu pas,blijkt hoe vervuilend vliegen en autorijden is. Ach, de heilig koe,  daar mag niks van gezegd worden. Van mijn mag iedereen overal naar toe vliegen, maar probeer dan niet een sector de nek om te draaien voor de pleziertjes van mensen. Nog een leuk detail, het was zo rustig op de weg, geen files en vele ongelukken. Dit was toch een positief effect op luchtkwaliteit en milieu. 

Neemt niet weg dat de Corona crisis veel verdriet en leed heeft veroorzaakt en nog zal veroorzaken. Deze week zag ik ook een bericht dat de zorgpremie waarschijnlijk omhoog gaat volgende jaar I.v.m de kosten van Corona. Te gek voor woorden, de gewone zorg lag en ligt nog stil, dus die kosten hebben ze niet gemaakt. Ik snap best dat de kosten van de Ic's en de Corona afdelingen flink zijn gestegen, maar nu al het signaal afgeven dat de zorgpremie omhoog gaat, valt toch echt verkeerd. 

Dan zullen we het nog maar niet hebben over alle te korte die de gemeenten hebben. Ook onze gemeenten staat er beroerd voor en ik ben bang dat onze inwoners straks de prijs gaan betalen. Of gaan we de grootste subsidie slurper eindelijk eens korte. Een voor alle, alle voor een toch? In goede en slechte tijden...... 

Wat zegt je hart !!!

22-05-2020 09:30

Wat zegt je hart


Deze week hadden we teamvergadering met daarin een motie van het CDA om als gemeente ook bereid te zijn om vluchtelingen kinderen vanuit Griekenland op te nemen. 

Leefbaar heeft ook een hart en kent de beelden en feiten waarmee we worden geconfronteerd met kinderen die schijnbaar heel alleen op de wereld zijn en in slechte kampen op een van de Griekse eilanden zitten. Vanuit Landelijke beleid wordt er 4 miljoen belasting geld gegeven aan Griekenland om deze kinderen te helpen. Volgens het CDA, Ons Etten-Leur, Groen Links en PvdA is dat niet genoeg. Het is nooit genoeg, wel makkelijk om met geld van een ander te strooien. Leefbaar en de andere tegen stemmers kregen verwijten om hun oren als zouden we voor het geld deze kinderen niet helpen. Je mag als het om kinderen in andere landen gaat niet kritisch zijn want dan ben je harteloos. 

Leefbaar heeft vorig jaar gevraagd aan het college en fracties om geld af te staan van onze vergoeding. Dit zou ongeveer per jaar €10.000,- opleveren. 

Het zal niemand verbazen, geen enkele fractie of collegelid was hier toe bereid. Kom niet aan het geld van de fracties en college, dit heilig huisje is niet bespreekbaar. Zeer zeker niet bij CDA, Ons Etten-Leur, Groen Links en PvdA 

Heb ook een hart voor het omgaan met belastinggeld van onze inwoners. 

Ei, ei

20-04-2020 15:59

Maandag het begin van de week, even de agenda checken. Wat hebben we deze week voor vergaderingen van de gemeenteraad. Ei, ei niet fysiek want blijkbaar kunnen we niet op anderhalve meter afstand blijven. Niet dat we zo close zijn en elkaar missen, maar door het coronavirus.

Mis ik mijn collega's van de raad, nou ik heb geen afkickverschijnselen. Het is natuurlijk wel zo dat je als raadslid je collega's minstens 3 avonden in de week ziet. Maar missen, nee niet echt. Zij mijn misschien wel............

Nu zijn de avonden gevuld met een extra rondje bos, tv kijken en puzzelen. 


Ik hoor jullie al denken, doet de gemeenteraad nu niks. Ik moet eerlijk bekennen, niet zoveel. Vorige week onze eerste digitale vergadering gehad met 2 agendapunten en deze week een teamvergadering. Dus ja, zoveel doen we niet, alles gaat gewoon door. Ei, ei misschien kunnen we wel echt gemist worden...........

Natuurlijk doe ik raadswerk en lees ik stukken, brieven en andere zaken. Zoals het feit dat men nu in deze tijd nog miljoenen uit gaat geven voor de aanleg nieuwe natuur, het project Noordrand Midden, uitgevoerd door Staatsbosbeheer van u en mijn belasting geld. 750 landbouwgrond wordt omgezet in natuur, kosten tussen de 23 en 35 miljoen. Hierin zitten nog niet de kosten die het Waterschap Brabantse Delta uitgaat geven om de waterkering op orde te brengen, ei, ei. Gemeenten kampen nu al met grote tekorten op jeugdzorg en WMO en de corona crisis is ook nog niet voorbij en zal zeer zeker economisch schade veroorzaken. Als Provincie en waterschap heb je dan toch zeker boter op je hoofd als je vele miljoenen nu gaat uitgeven en goedkeuring geeft aan dit project, ei, ei. 


Een ei is een ei, toch?Het is weer vrijdag

17-01-2020 20:55

Het is weer vrijdag......


Vrijdag, de laatste werkdag voor de meeste mensen. De afgelopen week weer een aantal vergaderingen gehad en mensen ontmoet. De onderwerpen varieerden van participatie, fractievergadering en op de koffie bij een bewoner met natuurlijk een klein bloemetje. Zo belangrijk even menselijk contact, vooral in deze digitale wereld van vandaag. Gewoon jezelf zijn en op bezoek gaan, even de tijd nemen voor de medemens. 

Afgelopen week een vriend gekoppeld aan een nieuwe hond. Bert is zijn naam en is echt een lieverd, al moet hij nog veel leren. Dit gaat zeker lukken en Bert verdiend dit ook. Honden zijn trouw en zullen je nooit teleurstellen, alhoewel soms pikken die van mijn nieuwe sokken uit de la en gaan er op kauwen. 

Er was deze week een heftige dag voor een vriendin, dat houd je echt wel bezig. Het gaat nu weer redelijk, en komt wel goed. Alle vertrouwen daarin. 

Leuke berichten waren er ook, maar ivm de privacy, kan ik hier niks over zeggen. 

Verder nog de nodige boodschappen gedaan en natuurlijk met Choco en Suzie naar het bos.  


 

Soms

15-04-2018 23:11

Soms heb je van die weken dat je denkt. Hoe is het mogelijk!!!! We kennen allemaal de discussies, zwarte Piet, blanke vla, negerzoenen en ga zo maar door. Rookverbod en nu weer worden de rookruimtes verboden. Alcohol is slecht voor je. Veel in de zon is slecht. Nederland is een klaagland geworden. Toppunt was wel de klager over Juul die graag een leuk muziekje laat horen op zijn accordeon. Gelukkig trok, door de inzet van vele mensen de klager aan het kortste eind en blijft Juul zijn muziek delen met alle mensen die het willen horen.

Afval weggooien schijnt heel normaal te zijn, glas in dierenpark dumpen. Moet niet gekker worden. Gelukkig was er iemand die het zag en dit heeft gemeld, zodat Jos dit kon opruimen voordat de dieren gewond zouden raken. Toch, dit doe je als normaal mens toch niet.

Dumpen van afval en met name in het buitengebied wordt steeds erger. De afgelopen week zijn er 8 zakken met blikjes opgeruimd, maar er lag ook medisch afval. Na de melding en politie is er bij geweest ligt het er nog.

Afval wordt gewoon weggegooid, maar wat denk je van levende dieren. Jawel, op een locatie dichtbij ons hangt nu een bord met daarop de tekst: Geen dieren dumpen, wij zetten ook geen dieren bij jullie in de tun

 

Leven en laten leven en gooi je rotzooi in je eigen kliko. Dierenparkjes, buitengebied is geen afvalbak.

De allerlaatste dag van 2017

31-12-2017 16:54

 

Op de allerlaatste dag van het jaar ontkom je er niet aan even terug te kijken. 1 ding is zeker, wat gaat de tijd snel en die komt niet meer terug. Was het een fijn 2017? 

In sommige opzichten wel en op andere vlakken weer niet. Ook dit jaar hebben we afscheid moeten nemen van personen die we graag mee hadden willen nemen naar 2017. Maar ja, zo is het leven nu eenmaal.

2017 heeft in ieder geval geen diepe indruk achter gelaten, een jaar wat voorbij is gegleden met zijn ups en downs. Meetwo en de agrarische sector dit het zware te verduren kreeg. Mest, eieren, vogelgriep, dierenwelzijn en extra regels erbij. Keuzes maken in de raad als fractie de Regt. Soms tegen maar altijd met argumenten. Als eenmansfractie toch  zaken voor elkaar gekregen samen met andere fracties. Een klein overzichtje. Trouwen goedkoper, daartegen over begraven of urnen veel te duur. Tovertafel voor stichting Ijgenwijs en anders. Geweldig was dat. Het mozaïek kunstwerk behouden en wordt geplaatst in het nieuwe zwembad. Aandacht gevraagd voor veiligheid rond school 4 Heemskinderen, kruising op de Leur. 

Ik heb me keuze gemaakt, volgend jaar sta ik op de verkiezingslijst van Leefbaar Etten-Leur. Ik hoop dat ik weer voor 4 jaar wordt gekozen en me in mag zetten voor onze inwoners. 

Wat mijzelf betreft, gelukkig is mijn gezondheid zeer goed, alleen last gehad van mankementen. Dat mag in 2018 wel minder.

Tot zover mijn terug blik en een kleine vooruitblik. Kijk wat iedere dag je brengt en blijf gewoon je zelf. Iedereen een fijne jaarwisseling en dat we samen 2017 mogen uitluiden.

 

 

Het keukentafelgesprek

12-05-2016 13:16

De woorden van de wethouder: "Tijdens het keukentafelgesprek wordt bepaald wat iemand met behulp van zijn omgeving nog zelf kan. Als het sociale netwerk van de zorgvrager het dan laat afweten, moeten wij als gemeente indiceren. Als de zorgvrager vervolgens kiest voor een pgb, bestaat de kans dat hetzelfde netwerk ineens wel bereid is om de gewenste zorgtaken te verlenen, maar dan tegen betaling."


Ik vraag me af, is dit de goede werkwijze. Is het niet het paard achter de wagen spannen. Is het niet duidelijkere en helderde als er een hulpvraag is en er een indicatie komt. Als er een indicatie is vastgesteld kun je als gemeente samen met de hulpvrager gaan bekijken hoe je de hulpvraag kunt invullen. Eigen sociaal netwerk, gebruik maken van algemene voorzieningen of PGB. Nu wordt de claim gelijk gelegd op de zelfredzaamheid van de hulpvrager, echter de hulpvrager is meestal in een situatie beland die er voor zorgt dat hij of zij hulp nodig heeft van de gemeente. 

Het direct vaststellen van een indicatie heeft ook als voordeel dat bij een tweede aanvraag voor een nieuwe voorziening niet het gehele traject weer moet worden ingezet. 

Dat de wethouder bang is dat er misbruik wordt gemaakt van een PGB, tja dat zul je niet kunnen voorkomen. Ik denk dat dit mens eigen is en voorkomt uit de oude gedachtengang: " hier heb ik recht op". 

Tekst uit persartikel BN de Stem door Mariette den Engelse over de rechtszaak 

Die gemeente ontdekte bij een herindicatie dat een moeder met pgb-geld haar dochter betaalde voor het verrichten van huishoudelijk werk. De gemeente bestempelde dat als mantelzorg en trok het pgb in. Mantelzorg is immers onbetaald.

De rechter oordeelde anders. De gemeente Etten-Leur moet ook een pgb beschikbaar stellen voor mantelzorgers die bovenop hun mantelzorgtaken professionele zorg leveren. In dit geval was de dochter volgens de rechter onterecht bestempeld als mantelzorger. De vrouw had een indicatie voor hulp in de huishouding en mocht dus zelf kiezen wie ze inschakelde. De dochter was hier de meest geschikte persoon om de gewenste zorg te verlenen.

De recente uitspraak van de rechter in de Etten-Leurse pgb-kwestie (zie elders op deze pagina) werkt dat volgens de gemeente min of meer in de hand. "Als deze uitspraak de manier van werken wordt, moet ik iedereen op zijn blauwe ogen geloven dat er geen misbruik van het geld wordt gemaakt."

Geen pgb verstrekken omdat je als gemeente vindt dat een mantelzorger het werk zou moeten doen, is geen optie. "Mantelzorg is niet af te dwingen en mensen hebben recht op goede zorg. We laten zorgvragers niet in de kou staan. Maar zorg kan zo wel heel duur worden."

Schouw vraagt zich af of dit werkelijk de bedoeling is van de uitspraak. Dat is dan ook een van de redenen om ertegen in beroep te gaan. "Wij willen de voorzieningen en middelen in de zorg graag beschikbaar houden voor degenen die het echt nodig hebben." 

Eenmansfractie, een jaar voorbij

28-04-2016 08:33Vorig jaar stond ik nog op een kruispunt nadat ik uit de VVD fractie was gezet. De keuze was toen niet moeilijk, ik ging door. Nu een jaar later toch even de tijd nemen om de balans op te maken van het afgelopen jaar. Een jaar met ups en downs, een jaar ook van gewenning, immers ik ben nog steeds een eenmansfractie. De meest gemaakte grap in deze raad is dan ook: Wanneer heb je fractieoverleg? Gelukkig wordt dit niet denigrerend bedoelt en heb ik het gevoel dat men mijn wel accepteert als  eenmansfractie. Wat me vooral is opgevallen, is dat ik steun krijg van allerlei mensen. Er zijn er ook een aantal die me helpen en eventueel zelfs burgerlid willen worden. 
Wat zijn mijn resultaten van dit jaar?  Heb ik mijn taak als raadslid goed gedaan? Zonder me op de borst te willen slaan, heb ik als eenmansfractie wel een verschil gemaakt. Zo is er nu eindelijk een goede en frisse start gemaakt wat betreft toerisme en recreatie. Het toeristenfonds is nu een feit, al moet ik daarbij wel aantekenen dat door de inzet van de ondernemers dit niet was gelukt.
Als je spreekt van resultaten, dan zijn er een aantal geweest die niet in de pers zijn verschenen, maar die heel belangrijk zijn. 
Een voorbeeld. Een mailtje van een inwoner over een zeer hoge naheffing i.v.m huishoudelijke hulp. Ik heb gelijk contact gezocht met de wethouder en die heeft dit goed opgepakt en diegene die ten onrechte deze naheffingen hebben kregen geholpen. Door dat ene mailtje kwam dit pas naar voren, dus gelukkig weten inwoners mijn te vinden en kan ik daadwerkelijk iets betekenen. 
Het sociale domein en alles wat daarbij hoort is zeer belangrijk. Gelukkig vond een gewillig oor over de stapeling van de eigen bijdrages bij voorzieningen. Dit wordt uitgezocht en zo mogelijk aangepast. Tevens heb ik aandacht gevraagd en ik ben niet de enige, de eigen bijdrage zoals die nu wordt toegepast zorgt er voor dat inwoners zorg mijden. Met name de groep, jan modaal, krijgen onevenredige hoge bijdrages. Zij krijgen geen toeslagen, huursubsidie enz. Dit klopt niet en dat terwijl we ook nog financiële middelen overhouden. 
Soms hoor of lees je een probleem en duik je daarin. Het begon met een interview in BN de Stem en eindigde als een sprookje. Dit was wel mooiste en waar ik trots op ben , mijn inzet voor Bas Wildhagen. Bas kreeg overal nee te horen bij zijn aanvraag voor een hulphond. Het is nu nog zo, dat epileptische patiënten via de zorgverzekeraar niet in aanmerking komen voor een hulphond. Ik heb contact opgenomen met Sjoerd Potters en samen zijn we op mijn verzoek op werkbezoek geweest in Herpen bij hulphond Nederland. Tijdens het werkbezoek kregen we te horen hoe belangrijk z'n hulphond is en dat mensen hun leven weer terug krijgen. Sjoerd heeft toen een motie ingediend in de Tweede Kamer waarbij er 3 ton wordt vrijgemaakt voor wetenschappelijk onderzoek, zodat in de nabije toekomst zorgverzekeraars wel een epileptische hulphond moeten vergoeden. Bas heeft nu zijn hulphond Venco en natuurlijk zijn Sjoerd en ik bij Bas op bezoek geweest. 

Er zijn nog vele andere zaken te melden, maar voor diegene die regelmatig op mijn website, Facebook en twitter kijken zullen dit regelmatig voorbij zien komen. Vragen stellen aan het college, voorstellen verwoorden en kritische opmerkingen maken. Soms bereik je wat en doe je dat samen met andere fracties. Je kunt het immers niet alleen en het maakt niet uit welke kleur de kat heeft, als hij maar muizen vangt.