'Zelf VOG-verklaring betalen'

19-02-2018 13:09


De fracties van Leefbaar Etten-Leur en De Regt vinden het absoluut niet kunnen dat de gemeente zou opdraaien voor de kosten van VOG-verklaringen (Verklaring Omtrent Gedrag) van die kandidaten die voor de naderende gemeenteraadsverkiezingen op de kieslijst staan.

Volgens de twee fracties zijn de kandidaten (of anders hun partij) financieel daadkrachtig genoeg om veertig euro voor een verklaring op te hoesten. ,,Als er in de campagne bij partijen een paar duizend euro af kan voor reclame en posters, dan mag ook dit eigenlijk helemaal geen probleem zijn. Die VOG-verklaring is wat ons betreft een verantwoordelijkheid van partijen zelf. Het is ook een vrije keuze van mensen om ergens op een lijst te verschijnen. En als ze raadslid worden, krijgen ze daarvoor nog een vergoeding ook", zegt Clasien de Regt.

Globaal komt ze op een bedrag van tussen de acht- en tienduizend euro uit als de gemeente die kosten zou betalen. ,,Maar wij en Leefbaar Etten-Leur vallen al af omdat we het zelf oplossen. Dat is ook niet meer dan normaal. In de raad gaat het bij bepaalde onderwerpen soms over mindere bedragen die tot flinke discussies kunnen leiden. Ook bij de Verklaringen Omtrent Gedrag hebben we het over gemeenschapsgeld dat we veel nuttiger kunnen besteden", vindt De Regt.

Het voorstel om de rekening bij de gemeente neer te leggen komt uit het seniorenoverleg. ,,Ons standpunt is duidelijk", zegt De Regt die los van dat alles ook vindt dat VOG-verklaringen geen enkele garantie bieden. ,,Het is een momentopname. Raadsleden kunnen ook na hun be√ędiging een keer de fout in gaan."

Terug