Zorgen over zorgmijders

25-01-2017 14:34

Fractie De Regt klopt bij B en W aan ETTEN-LEUR

MARIËTTE DEN ENGELSE

Huisartsen maken met regelmaat mee dat patiënten uit angst voor de rekening zorg mijden. Fractie De Regt maakt zich zorgen.

Gemeenteraadslid Clasien de Regt van de gelijknamige fractie maakt zich zorgen over zorgmijders in de gemeente Etten-Leur.

Dit vanwege een artikel in deze krant waaruit blijkt dat zorgmijden veelvuldig voorkomt. Zeker negen op de tien huisartsen maken mee dat patiënten uit angst voor de rekening zorg mijden. Bij meer dan een kwart van de huisartsen is dit wekelijkse of zelfs dagelijkse praktijk zo blijkt uit het artikel. Ook bij de apotheker worden medicijnen niet altijd opgehaald vanwege het hoge eigen risico en de kosten die patiënten dus moeten maken voor medicijnen.

Smalle beurs

De Regt vraagt zich af of Etten-Leur ook zorgmijders heeft ondanks het feit dat de gemeente via zorgverzekeraar CZ een collectieve zorgverzekering aanbiedt voor mensen met een smalle beurs. Ze heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college van B en W. Zo wil ze weten of er chronische patiënten zijn die wel in de doelgroep vallen maar geen gebruik kunnen maken van de collectieve verzekering. Ook vraagt De Regt zich af of er een regeling is voor chronische patiënten die vanwege een lichte stijging van de inkomsten niet meer gebruik kunnen maken van de collectieve zorgverzekering. ,,Kunnen zij wel aanspraak maken op een gunstige premie bij CZ of gaan zij een buitensporige hoge premie betalen?"

Fractie De Regt vindt het ook belangrijk dat er overleg is of komt met huisartsen en apothekers om eventuele zorgmijders in beeld te krijgen. Verder wil de fractie weten of er nog andere verzekeraars geïnteresseerd zijn om samen met de gemeente een zorgverzekering aan te bieden.

Terug