Weer mens dankzij hond

30-09-2015 12:57

Het verschil tussen botbreuken of een leven zonder valpartijen. Hoe een hulphond helpt bij epilepsie.
In het centrum van de stichting Hulphond Nederland in Herpen worden voortdurend honden getraind door vakkundig personeel.

BERGEN OP ZOOM/HERPEN.

Cisko (9) is een veteraan. Hij heeft zich de afgelopen jaren bewezen als steun en toeverlaat voor Corrie Vos, die volledig aan huis gekluisterd was door zware epilepsieaanvallen.

De ervaren hulphond heeft haar bestaan ingrijpend veranderd, want hij heeft haar verlost van valpartijen. "Ik ben weer mens", zegt de inwoonster van Bergen op Zoom. "Mijn leven staat weer op de rit."

Voor dit soort statements is het VVD-kamerlid Sjoerd Potters naar Hulphond Nederland gekomen. In de modern ingerichte thuisbasis van de stichting in Herpen laat hij zich uitgebreid voorlichten over de resultaten met hulphonden. Dat leidt tot verschillende verassingen.

Potters is op het spoor gekomen van Hulphond Nederland dankzij Clasien de Regt, het Etten-Leurse raadslid dat zich het lot van haar plaatsgenoot Bas Wildhagen heeft aangetrokken. Dankzij haar inspanningen kreeg Bas via donateurs van de stichting tóch een hulphond toegewezen, zodat hij zelfstandig kan blijven functioneren.

Ook werd Potters getriggerd door partijgenoot minister Jeanine Hennis-Plasschaert, die in Herpen een deal sloot om vijftien tot twintig hulphonden in te zetten voor getraumatiseerde veteranen.

De Regt denkt dat er meer gedaan kan worden voor de vele epileptici die nog geen hulp hebben. Tijdens het werkbezoek blijft ze op de achtergrond. "Ik breng alleen maar mensen bij elkaar", zegt ze, wat wonderwel lukt.

"Hallo Rudmer", zegt Sjoerd Potters verbaasd, als zijn partijgenoot Heerema zich ook aandient voor een werkbezoek. "Ik heb nog nooit meegemaakt, dat we elkaar zo tegenkomen."

De Kamerleden luisteren intensief naar de ervaringen van Corrie Vos en de uitleg van Hulphond-directeur Eric Bouwer. Die legt de vinger op de zere plek als hij ingaat op de vraag waarom zorgverzekeraars de boot afhouden voor het vergoeden van hulphonden voor mensen met zware epilepsie. "We weten dat honden dankzij hun geweldige reukvermogen kunnen helpen, maar we weten niet precies hoé ze het doen." Wetenschappelijk bewijs waar de verzekeraars om vragen ontbreekt, erkent hij ruiterlijk.

Vos is uitgenodigd om het praktische bewijs te leveren. Zij nam deel aan een pilot voor mensen met epilepsie. "Terwijl ik meer een poezenmens was. Maar het is een verschil van dag en nacht. Ook mijn neuroloog is blij", zegt ze. Dankzij de hulphond is ze minder gestrest. "De epilepsie is natuurlijk niet weg. Maar ik heb veel minder aanvallen. Die had ik wel twee maal op een dag en zag ze niet aankomen. Niemand zag dat."

Cisko signaleert de voortekenen wel en waarschuwt dan, zodat zijn baasje kan gaan liggen of medicijnen nemen.

In het verleden liep Vos bij epileptische aanvallen een schedelbasisfractuur op en had regelmatig botbreuken. Aantoonbaar is dat ze zich niet meer jaarlijks meerdere malen in het ziekenhuis hoeft te melden. En dat scheelt veel geld, rekent ze de Kamerleden voor.

Het aanschaffen en trainen van een hulphond vergt een investering van 25.000 euro. ,,Ik heb nu zeker acht jaar extra medische kosten uitgespaard", zegt ze. ,,En ik had een pgb. Nu niks meer."Je hoort de Kamerleden rekenen.

Potters ziet allerlei mogelijkheden, bekent hij aan het eind van het bezoek aan Herpen. "Ik ga die ook met de staatssecretaris bespreken."

Een proef is de inzet van Cisco allang niet meer. Als de hond binnenkort tien wordt, mag hij met pensioen.

Voor Corrie wordt een passende vervanger gezocht. Die wordt deels door Cisko zelf ingewerkt. Pups zijn eerst een jaar bij een soort pleeggezin voor ze aan hun training in Herpen beginnen. Lang niet elke hond is geschikt: 40 procent valt af.

Pensioen

Als hij op zijn tiende verjaardag met pensioen gaat, mag Cisko bij zijn baasje blijven. De hond is dan niet meer in bruikleen, maar wordt eigendom van Corrie Vos en haar man. Hij krijgt een jonge opvolger.

DOOR HERBERT KATS
Terug