Vragen aan college, jammer dat dit nodig is........

29-08-2017 23:59

Fracties twijfelen aan komst van streekomroep

ETTEN-LEUR - De fracties Leefbaar Etten-Leur en De Regt zetten grote vraagtekens bij de manier waarop de nieuwe omroep voor de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk, Halderberge en Zundert  vorm krijgt. De gemeenteraden worden volgens de fracties buitenspel gezet.

Mari√ętte den Engelse 29-08-17, 07:00 

Nog steeds zijn er twee zendgemachtigden in de race, de Streekomroep voor West-Brabant en Media4U. Het college van Etten-leur gaat binnenkort met de andere gemeentebesturen overleggen over de toekomstige omroep en dat vinden Leefbaar en De Regt een vreemde gang van zaken. In hun beleving moet eerst met de gemeenteraden worden gesproken. Die stellen de kaders waarmee het college op pad kan.

De fracties vragen zich ook af of een streekomroep wel beter is. ,,Er is niks mis met lokale omroepen", stelt Clasien de Regt van de gelijknamige fractie. ,,Wat gebeurt er bijvoorbeeld straks met het uitzenden van gemeenteraadsvergaderingen? Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we alle avonden politieke uitzendingen hebben. Daar zitten luisteraars niet op te wachten. Aan de andere kant wil elke gemeente wel haar eigen vergaderingen uitzenden."   

Leefbaar en De Regt zien Omroep Brabant als de streekomroep en ze vragen zich af of die omroep niet beter een impuls kan krijgen. Daarnaast moeten lokale zenders blijven bestaan. ,,Die hebben een band met de gemeente. De vrees bestaat dat de binding verdwijnt en dat vrijwilligers zich straks niet meer thuis voelen bij hun eigen zender."

Volgens de twee fracties dwingt het commissariaat van de media lokale zenders te fuseren. De partijen vragen zich af wie dat moet gaan betalen. ,,Bovendien werken er alleen maar vrijwilligers bij de lokale zenders. Mag je daar van verlangen dat ze net zo professioneel worden als de grote omroepen?" De vele vragen die Leefbaar en De Regt hebben zijn in een brief verwoord aan het college.  

 

Terug