Toeristisch fonds krijgt 'trekker'

05-01-2017 18:12

 

Initiatief krijgt nieuwe impuls ETTEN-LEUR

Wethouder Van Hal bereidt een voorstel aan de raad voor het aanstellen van een coördinator voor het Toeristisch Fonds.

HERBERT KATS

Etten-Leur is van plan een coördinator voor het Toeristisch Fonds aan te stellen. Dat krijgt daarmee niet alleen een 'trekker' maar ook een aanspreekpunt. Dat bevestigt desgevraagd wethouder Jan van Hal, die een voorstel naar de raad in voorbereiding heeft.

Van Hal erkent dat hij de afgelopen tijd (weer) enthousiast is geworden over het initiatief. ,,Ik merk ook dat het bedrijfsleven enthousiast is.'' De wethouder benadrukt echter dat de coördinator niet door de gemeente zal worden aangesteld. ,,Dat doen we samen. Onze conclusie was dat íemand het moet oppikken'', verwijst hij naar de gesprekspartners in dit project.

Dat zijn ondernemers, maar bijvoorbeeld ook de VVV, Horeca Nederland, Nieuwe Nobelaer en vertegenwoordigers van de lokale musea en het Winkelhart. Zij hebben de afgelopen maanden onderling overlegd, nadat de oorspronkelijke voortrekkers van het project waren teruggetreden.

Van Hal spreekt nu van 'een tussenstap' als het om het aanstellen van de coördinator gaat. Voor het benodigde geld moet hij naar de raad. ,,Het is de bedoeling dat die eerst voor een jaar wordt aangesteld. In die tijd moeten we resultaat zien. Ik heb er overigens alle vertrouwen in dat dat lukt. En uiteindelijk is er ook drie jaar uitgetrokken voor het project om zich te bewijzen. Die tijd is ook nodig om het goed te laten lopen.''

Volgens de wethouder moet er uiteindelijk geld worden verdiend voor het Toeristisch Fonds. Hij bestrijdt geluiden dat het huidige budget voor de VVV (website) als bodem gaat dienen voor de 30.000 euro die er in het Toeristisch Fonds wordt gestoken. ,,Dat geld van de VVV mag ook niet worden gebruikt voor manuren. En dat contract loopt nog even door'', is alles wat hij daarover kwijt wil.

Ondernemers vonden de afgelopen zomer nog dat de gemeente niet slagvaardig genoeg was. De oprichting van een Toerisme Fonds, zoals in de gemeente Moerdijk, kwam daarmee op een laag pitje te staan. Moerdijk stak ruim 30.000 euro in activiteiten (evenementen), promotie en een website met een overzicht van het toeristische aanbod. Iets dergelijk wil Etten-Leur ook. Kern is dat activiteiten elkaar moeten versterken, met een prominente rol voor (dag)recreatie en winkelen.


 

Etten-Leurse raad reageert behoedzaam

ETTEN-LEUR

Sinds vorige zomer stond de komst van het Toeristisch Fonds op losse schroeven. Tot grote teleurstelling van Clasien de Regt en Louis Roks, die in de gemeenteraad ijverden voor het project. Om die reden werden zij in december door wethouder Van Hal bijgepraat over de vorderingen. De Regt vraagt zich af of het wel 'ooit het fonds wordt dat de raad wilde'. Roks is optimistischer. Hij signaleert dat Van Hal de lastige klus had om een zo breed mogelijke basis te zoeken. ,,Dat gaat stroperig. Maar we hopen dat door kleine successen anderen aanhaken.''

Een van de oorspronkelijke 'trekkers', Jan Karel Fikke van hotel/restaurant 't Witte Paard, bekende al eerder dat hij lichtpuntjes zag. ,,Omdat we zagen dat de gemeente er gaandeweg positiever in ging staan ben ik blijven praten.''

Terug