Scherven kunnen.... voortleven!

03-06-2017 12:43

Foto Gerard van Offeren Bn de Stem

Scherven kunnen.... voortleven!

Etten-Leur

HERBERT KATS

MOZAÏEK KUNSTWERK IN ZWEMBAD DE BANAKKER.

Het beeld van kunstminnend Etten-Leur ligt voor idealisten als Antoni ('Watervolkje') Barten al flink aan diggelen. Naar zijn smaak wordt er te veel gesloopt. ,,Waarom zijn jullie steeds de brengers van slecht nieuws?'', vroeg hij op de man af. Dat was daags na het bericht dat het college geen geld steekt in het herplaatsen van het mozaïek van Jan van den Brink in het nieuwe zwembad. Te risicovol, te duur.

Misschien dat liefhebbers moed putten uit een idee van Clasien de Regt, van de gelijknamige raadfractie. Zij spant zich in om 'iets' van de kunst uit het huidige binnenbad van De Banakker te behouden. Desnoods in stukjes. ,,Er is nog tijd. Het duurt nog bijna een jaar voor het nieuwe bad er is. Laat mensen kijken of ze iets van het mozaïek mee naar huis willen nemen'', is haar grondgedachte.

De Regt wil best een proefje laten doen om te kijken hoe een tegeltje van het kunstwerk los komt. Valt dat goed, dan is er wat haar betreft van alles mogelijk. ,,Misschien dat de familie er iets van wil gebruiken op het graf van Jan'', oppert zij richting nabestaanden van de kunstenaar. Maar als andere kunstenaars stukjes kunnen hergebruiken, leeft zijn gedachtengoed ook voort. Zelfs als een 'gewone' burger een dolfijntje voor in de badkamer zou willen vindt ze dat oké. ,,Het mooiste is natuurlijk als iemand er geld voor uittrekt om het hele werk weg te takelen. Maar dan heb je aan vier-, vijfduizend euro niet genoeg'', is haar voorzichtige schatting.

Terug