ETTEN-LEUR – Mede door de inzet van Clasien de Regt van Fractie de Regt in Etten-Leur en met hulp van het Tweede Kamerlid voor de VVD Sjoerd Potters komt er de komende drie jaar mogelijk 300.000 euro vrij voor Stichting Hulphond Nederland. Het geld is bedoeld om meer honden op te leiden voor mensen die te kampen hebben met epilepsie.

Enkele maanden geleden startte Clasien de Regt het initiatief om de hulphond voor epilepsie patiënten op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. “Via de Wet maatschappelijke ondersteuning of zorgverzekering kwam ik er achter dat er nog geen mogelijkheden zijn om in aanmerking te komen voor vergoeding van een epilepsie hulphond. En dit ondanks het feit dat zo’n hulphond een grote toegevoegde waarde heeft, die het leven van patiënten met epileptische aanvallen enorm verbetert.”

Werkbezoek
Samen met het VVD Tweede Kamerlid Sjoerd Potters bracht de Regt enkele weken geleden een werkbezoek aan Stichting Hulphond Nederland in Herpen. “Dat was een interessant en waardevol werkbezoek, waarbij het levensverhaal van een epilepsie-patiënte die al acht jaar een hulphond heeft aan de orde kwam. Door deze hulphond heeft zij, zoals zij zelf aangaf, haar onafhankelijkheid weer teruggekregen. Het verhaal onderschreef voor ons het belang van de inzet van een dergelijke hulphond.”

Amendement
Na dit werkbezoek is Sjoerd Potters aan de slag gegaan. Deze week diende hij bij de begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een amendement in met betrekking tot subsidie voor epilepsie-hulphonden. “Een epilepsie-hulphond kan mensen ondersteunen in het dagelijks leven. De epilepsie-hulphond is getraind om te waarschuwen en te helpen voor, tijdens en na een aanval. Ook biedt de hulphond veiligheid en een verminderde afhankelijkheid van anderen. Daardoor kunnen mensen langer, in een veilige omgeving, thuis blijven wonen en blijvend participeren in de samenleving’, aldus het amendement.

Verschil
Ongeacht de uitslag van het amendement is voor Clasien de Regt duidelijk dat je als gemeenteraadslid daadwerkelijk een verschil kunt maken.” Door samenwerking en verbinding te leggen, kun je mooie resultaten boeken.”