"Laat me lekker raadslid zijn"

22-09-2015 12:45

ETTEN-LEUR.

 

'Laat me lekker raadslid zijn'

"De politiek is net als De Efteling. Je mag er nog dromen", zegt Clasien de Regt. "En soms kom je bedrogen uit." Over de ups en downs van een raadslid.

 

Ze laat het woord 'liberalen' even hangen. Een mooi woord, vooral in de meervoudsvorm, vindt Clasien de Regt. Ze mag dan een eenpersoonsfractie vormen in de Etten-Leurse raad, de VVD is nog altijd haar partij. En veel liever dan eenling is ze teamspeler.

 

Clasien de Regt (52) spreekt luid en duidelijk, in alle opzichten. Dat verdraagt niet iedereen, is haar ervaring. Een kleine twintig jaar zit ze inmiddels in de lokale politiek. "Politiek is echt mijn ding", zegt ze over een belangrijke drijfveer.

 

Het maakte haar uiteindelijk tot 'het sociale gezicht van de VVD'. Ze was bij de jongste verkiezingen de nummer 2 van de partij. Haar 'activistische' aanpak luidde echter ook haar val in. "Ik merkte dat er toch met een scheef oog werd gekeken als ik de publiciteit weer eens haalde", blikt ze terug.

 

Op 14 april van dit jaar barstte de bom, een datum die in de agenda van De Regt sindsdien als ijkpunt geldt. Ze kon zich niet vinden in het nieuwe beleid dat de partij voerde. Een breuk met de VVD-fractie was het gevolg. Al zag De Regt het liever anders. "Ik heb er even flink van onderuit gelegen", zegt ze daarover "Ik heb toen ook even bewust een time-out genomen."

 

Een besluit dat haar collega-raadsleden én burgemeester Heleen van Rijnbach steunden. Die waarschuwden voorzichtig met haar gezondheid te zijn, en dat waardeert ze. "Ik heb het er met mijn pijnspecialist over gehad: met de gezondheid gaat het hartstikke goed. Ik heb alleen wat 'mankementen'."

 

De Regt maakt gebruik van een zogeheten neurostimulator tegen rugklachten en zenuwpijn. Veelzeggend noemt ze die toestand zelf 'ideaal' om het werk te doen dat ze doet. "Politiek geeft me een uitlaatklep. Ik heb er de tijd voor, ben 'huismanager'. En gelukkig houdt het thuisfront me goed in de gaten. Het kost veel energie, maar ik pas op."

 

 


Om haar gezondheid als excuus te gebruiken om stilletjes haar zetel op te geven, zoals haar fractie binnenskamers suggereerde, dat nooit. "Over mijn lijk, heb ik gezegd."

 

Volgens Clasien de Regt heeft het toenmalige partijbestuur er alles aan gedaan om de breuk te lijmen, maar ontbrak het gewoon aan een goede 'klik' met haar - deels - nieuwe fractiegenoten. Ze wijt dat vooral aan voormalig burgerlid Gerdi Evers, die als raadslid inmiddels haar beleidsterrein dekt: sociaal welzijn. Onder de naar Hilvarenbeek vertrokken lijsttrekker Bernd Roks was het allemaal anders gelopen, denkt De Regt nog steeds.

 

Ze klinkt mild, maar herkent zich in het beeld van een 'vechter'. Maar niet voor elke prijs. Op die ijkdatum van 14 april gaf ze zichzelf een jaar de tijd om het plezier in het politieke werk terug te vinden. "Toen lag dat op een dieptepunt." Na bijna een halfjaar is het gedeeltelijk terug, erkent ze voorzichtig.

 

Toch, het enige lid van de fractie De Regt mist het klankbord van partijgenoten, zegt ze open. "Je wilt ook de leuke dingen delen. Dat is wat het werk leuk maakt." Nog steeds wil ze met iedereen samenwerken. "Zo doet Mark Rutte het ook", lacht ze. "Als je weet dat je een brede meerderheid hebt, is het makkelijk. Is dat niet zo, dan moet je samenwerken", zegt ze ook richting andere fracties.

 

Aan ordinair modderwerpen doet De Regt niet. "Ik vind juist dat je als politicus af en toe eens goed in de spiegel moet kijken. Ik ken mijn beperkingen en weet dat ik ook fouten maak. Ik heb ook weinig geduld." Tegelijk denkt ze dat haar maatschappelijke betrokkenheid helemaal niet zou misstaan binnen de liberale partij. "Dan kunnen mensen zien dat die VVD echt niet alleen voor de eigen toko bezig is."

 

Vrees dat haar gedrevenheid een teken is dat Clasien de Regt steeds hogerop wil is absoluut onterecht, verzekert ze. "Het enige dat ik wil is raadslid zijn. Ambitie om wethouder te worden heb ik niet. Het is schitterend om me af en toe in te zetten voor de agrarische sector, bijvoorbeeld. Daar ben ik heel tevreden mee."

 

Regelmatig zwemt ze tegen de stroom in, onderkent ze. "Soms voelt dat zo, ja." Het moet ook niet worden gezien als een vorm van aan de weg timmeren. "Wat doe ik nou helemaal? Ik breng alleen wat mensen bij elkaar."

 

Blijft de vraag of De Regt nog steeds een plekje in de raad wil hebben als haar ambtstermijn in 2018 eindigt. En, voor welke partij dat is. Het antwoord lijkt duidelijk: haar hart ligt nog altijd bij de VVD. "Nog steeds. Echt wel!"

 

Het zijn niet de woorden van een raadslid dat op haar laatste benen loopt. De wil om zich voor haar kiezers in te zetten en het algemeen belang te dienen is ongebroken. "Dus misschien als de samenstelling van de fractie verandert... Zeg nooit nooit."

 

Voor Clasien de Regt was 14 april 2015 'een dieptepunt'. Na de breuk met de VVD-fractie geldt die datum als een ijkpunt voor het raadslid. Na een jaar wil ze voor zichzelf bepalen of het plezier in de politiek terug is.

 

DOOR HERBERT KATS

Terug