Gesteggel over secretaris WMO-adviesraad

01-05-2015 09:57WMO-adviesraad wil werkervaringsplek voor de functie van secretaris in het bestuur.
 door Mariëtte den Engelse  

ETTEN-LEUR – De WMO-adviesraad zoekt een nieuwe secretaris en wil die functie graag openstellen als werkervaringsplek. De gemeente voelt daar niet voor.

„We willen iemand met afstand tot de arbeidsmarkt op deze manier
 een kans geven weer in te stromen door werkervaring op te doen”, zegt voorzitter Elma Groen van de WMO-adviesraad.

Een werkervaringsplek is een arbeidsplek voor een werkloze met behoud van uitkering. Daarbij heeft de werknemer recht op begeleiding en dat kost geld. Dat zou van de gemeente moeten komen.
 „De eerste reactie van de gemeente was negatief. Bel maar met de vrijwilligerscentrale, kreeg ik te horen”, zegt Groen.

„Maar daar moet je niet zijn voor een werkervaringsplek. Ik zie juist een win-winsituatie. De gemeente kan een voortrekkersrol nemen door zich op deze manier in te zetten voor langdurig werklozen. Als adviesraad willen we graag iemand met een beperking kans bieden terug te keren naar de arbeidsmarkt. Als secretaris moet je notuleren, agenda beheren, dus inhoudelijk werk doen. En het zou de samenwerking met de gemeente ten goede komen.”


Clasien de Regt van fractie De Regt heeft vragen gesteld aan het college over de kwestie. De fractie wil weten of de gemeente als bruggenbouwer wil fungeren en alsnog aan de vraag van de WMO-adviesraad wil voldoen. En de partij vraagt zich af of het college in gesprek gaat met de adviesraad.

Dat gesprek komt er, bevestigen zowel Elma Groen als wethouder Jean Pierre Schouw.

„Maar ik ben niet erg enthousiast. Secretaris bij de adviesraad is een vrijwilligersfunctie. Bij een werkervaringsplek denk ik meer aan regulier werk. Kosten voor een werknemer die fulltime een werkervaringsplek heeft zijn al gauw 7.500 euro per jaar”, stelt Schouw.
 

 

Bij een werkervaringsplek denk ik eerder aan regulier werk dan vrijwilligerswerk
 

Wethouder Jean Pierre Schouw
 

Terug