Drinkwater te duur door minder gebruik, moet niet gekker worden!!!!!!!

01-12-2022 16:50

Het moet toch niet gekker worden. Er waren zeer droge maanden en iedereen werd opgeroepen om zuinig met drinkwater om te gaan. Het grondwaterpeil was aan het zakken en door minder drinkwater te gebruiken kon er drinkwater worden blijven geleverd. Vanuit het ministerie wordt opgeroepen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de opvangen van regenwater om de wc door te spoelen, tuin te sproeien, auto te wassen. 

En nu komt Brabant Water met het feit dat er door minder gebruik van drinkwater de prijzen fors gaan stijgen. De energie kosten tellen ook mee, maar het minder gebruik van afname drinkwater is blijkbaar de grootste oorzaak. 

Toch niet te geloven, voor het milieu en het grondwaterpeil is het beter om de wc's, de tuin te besproeien en de auto te wassen met het opgevangen regenwater maar daar heeft Brabant Water geen boodschap aan. 

Het wordt steeds gekker hier in dat kleine kikkerlandje........

persartikel bn de stem van 1 december

Drinkwater duurder, korter douchen drijft de prijs op

PAUL DRIESSEN
shutterstock
SHUTTERSTOCK

Drinkwater wordt duurder. Een gemiddeld gezin betaalt volgend jaar bijna 28 euro euro meer aan Brabant Water. Opvallendste oorzaak van de prijsstijging: we verbruiken minder water.
Door de hoge gasprijs staan we korter onder de douche. Door de kurkdroge zomers verspillen we minder water aan tuin of opzetzwembad. Met als gevolg dat Brabant Water minder water verkoopt. Het bedrijf loopt ongeveer 9 miljoen euro mis doordat huishoudens besparen op hun verbruik. Het verklaart een deel van de prijsstijging die komend jaar nodig is om zwarte cijfers te schrijven.
,,Maar de grootste stijging komt door de energiekosten, die nemen ontzettend toe", zegt Pyter Hiemstra, woordvoerder van Brabant Water. Het bedrijf is zeker 24 miljoen euro meer kwijt aan energie. Materiaal om water te ontharden en te zuiveren kost meer. Loonkosten stijgen met meer dan de 3,5 miljoen euro waar Brabant Water rekening mee hield. De provincie verhoogt de grondwaterheffing.

Huishouden 2,30 euro meer kwijt per maand

Een gemiddeld huishouden is volgend jaar maandelijks ongeveer 2,30 euro meer kwijt voor drinkwater. De tariefsverhoging moet voorkomen dat Brabant Water volgend jaar 30 miljoen euro verlies maakt. Huishoudens betalen volgend jaar ruim 72 cent voor 1000 liter water, dat is nu nog bijna 48 cent. Daar komen in beide gevallen nog belastingen bij. Opgeteld kost een kuub drinkwater volgend jaar 1,21 euro. Voor grootverbruikers ligt dat weer anders.
Met de opbrengst houdt Brabant Water voorzieningen op peil. In de provincie ligt meer dan 18.000 kilometer aan waterleidingen. Zuiveringsinstallaties en pompen draaien dag en nacht om het water van de 29 productielocaties naar Brabantse kranen te krijgen. Ondertussen wil het kabinet het drinkwatergebruik verder terugdringen. Nu gebruiken we op een dag 125 liter per persoon, dat moet in 2035 naar 100 liter. Winst boeken kan bijvoorbeeld door de wc door te spoelen met regenwater.
Paul Driessen

Terug