Bouwen, bouwen vergeten we niet iets?

29-06-2022 15:57

Opiniestuk: Bouwen, bouwen maar vergeten we niet iets? 


Vanuit de regering wordt er gesproken dat we na 2024 100.000 woningen extra erbij moeten bouwen. Grootschalige bouwlocaties, ombouwen van kantoren en meer flexwoningen. De bouw van koop en huurwoningen is veel duurder geworden en ook de prijzen van koopwoningen in de goedkope sector zijn enorm gestegen. 

Het tekort aan woningen stijgt in alle dorpen en steden, ook Etten-Leur komt vele woningen te kort voor spoedzoekers, vluchtelingen zoals de Oekraïense mensen, statushouders en onze eigen inwoners. Jongeren vertrekken en onze bevolking vergrijst. 

In het regeerakkoord is afgesproken om de woningbouw te versnellen tot 100.000 woningen per jaar. 

Het toverwoord van 2023 is bouwen. In Etten-Leur gaan we, als alles gaat zoals het gaat 1300 woningen bouwen op de Hoge Haansberg. Binnenstedelijk ook nog herontwikkeling van locaties en er ligt een opgave om kantoren om te bouwen. 


Wat mij nu bevreemd is het volgende. In de media kom je nu regelmatig berichten tegen dat scholen in kleine dorpen heel veel moeite hebben om voldoende leerlingen te houden. In plaatsen als Noordhoek, Langeweg wordt niet gebouwd en dat betekend dus geen nieuwe leerlingen, jongeren trekken weg en de dorpen zullen verouderen. Op zich is dat niet zo erg of toch wel? Doordat er geen nieuwe bewoners bijkomen zullen de voorzieningen ook langzaam verdwijnen, en daardoor verdwijnt ook het leven uit de dorpen. De bakker, slager en de supermarkt zullen niet genoeg klanten houden om te bestaan. Wat betreft de huisarts en andere medische voorzieningen zullen niet meer in het dorp een plaats hebben. Zie ik het te zwart? Ik denk het niet. 


Wat is een oplossing? Laat kleine dorpen ook woningen bouwen, de bouwgrond zal daar nog niet zo duur zijn en daardoor kunnen er ook goedkopere woningen gebouwd kunnen worden. Waarom alleen de grote steden en plaatsen laten bouwen? Bouw daar waar het het hardste nodig is. Wat mij zeer verbaasd is dat dit niet wordt besproken. Je leest er in de media eigenlijk nooit wat over. Het kan een kans zijn om daar de scholen te redden en de voorzieningen te behouden. Waarom in Etten-Leur zoveel woningen bouwen terwijl je een deel van de opgave ook bij kleine dorpen kunt leggen. Samen de opgave oppakken dat lijkt mij een mooie opgave.

Terug