Betaalsysteem eigen bijdrage niet eerlijk

24-11-2015 12:16
'Betaalsysteem eigen bijdrage zorg niet eerlijk'
ETTEN-LEUR.
Afbeelding artikel

Fractie De Regt vindt het huidige betaalsysteem van de eigen bijdrage in de zorg (WMO) oneerlijk. Raadslid Clasien de Regt wil dat het systeem wordt aangepast.

"Nu worden de mensen die veel zelfredzaamheid tonen achtergesteld op zorgvragers die volop gebruikmaken van de WMO-voorzieningen", meent De Regt.

Het raadslid uit haar twijfels over het huidige systeem in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. Ze verwijst naar een artikel in BN DeStem van afgelopen zaterdag waarin het echtpaar Vrolijk uit Etten-Leur uitlegt wat ze allemaal zelf regelen en zelf betalen. Mientje Vrolijk heeft extra hulp nodig nadat ze drie hersenbloedingen heeft gehad.

Het echtpaar koopt zelf huishoudelijke zorg in en Aad Vrolijk is minder gaan werken om thuis bij te springen. Volgens het echtpaar wordt dit onterecht niet gezien als eigen bijdrage.

Zelfredzaamheid

De Regt deelt die mening. "Hieruit blijkt dat inwoners precies doen wat wij willen: zelfredzaameid tonen, de eigen regie voeren en zelf zorgdragen voor hulp", zo schrijft De Regt aan het college. "Maar als je zelf zorgvoorzieningen regelt en betaalt wordt dit niet meegeteld bij de eigen bijdrage." Dat is volgens De Regt niet eerlijk. "Zorgbeleid moet betaalbaar blijven, maar het moet ook eerlijk blijven."

Volgens de fractie moet het mogelijk zijn een systeem te ontwikkelen waarbij de gemeente inzage heeft in de zorgvoorzieningen die inwoners zelf regelen. Die moeten dan meetellen voor de hoogte van de eigen bijdrage.

De eigen bijdrage wordt betaald via het Centraal Administratiekantoor (CAK). Op basis van onder meer leeftijd en inkomen wordt een maximale bedrag vastgesteld. Het CAK houdt bij dat mensen niet teveel betalen.

"Het is de gemeente die de gegevens van inwoners doorspeelt aan het CAK. Via dat kantoor wordt de eigen bijdrage geïnd."

Volgens De Regt snijdt het mes aan twee kanten bij zo'n nieuw systeem.

Maatwerk

"Het betekent maatwerk. Als inwoners weten dat het niet ten koste gaat van hun eigen bijdrage, geeft ze dat net dat ene zetje om meer voorzieningen zelf te regelen. En dat is wat we willen."

Fractie De Regt wil van het college weten of dat ook van mening is dat er wél sprake is van een eigen bijdrage als inwoners zelf een WMO-voorziening betalen en regelen.

Ook wil De Regt weten of de wethouder bereid is daar een nieuw systeem voor op te zetten.

DOOR MARIËTTE DEN ENGELSE
Terug