Dossier hulphond

Persartikel 10 september

Clasien de Regt zoekt steun voor hulphond bij VVD-kamerlid Potters

ETTEN-LEUR.

Clasien de Regt geeft de strijd niet op, ook al is nu voor haar plaatsgenoot Bas Wildhagen een epilepsiehond geregeld. ,,Hij heeft geluk gehad, maar er zijn nog veel anderen die zulke hulp ook nodig hebben", zegt het raadslid uit Etten-Leur.


Om met name zorgverzekeraars en de Wmo alsnog over de streep te halen heeft zij de hulp ingeroepen van haar VVD-partijgenoot Sjoerd Potters. "Bas had geluk dat de Stichting Hulphond in Herpen zich zijn lot aantrok." De stichting kon hem door de steun van donateurs helpen.


De Regt ziet er geen probleem in dat zij bij de VVD aanklopt, nadat ze door een breuk met haar lokale collega's als onafhankelijk raadslid door moest. "Ik ben nog gewoon lid van de landelijke VVD en er is goed contact met Sjoerd Potters." De Regt heeft na contact met Hulphond aan het kamerlid voorgelegd dat ook hij maar eens een kijkje moet gaan nemen bij de training in Herpen. "Het is een dijk van een zaak en het is zonde om het los te laten", zegt ze. "Een volgende keer loopt weer iemand anders tegen de regeltjes aan. Mensen zijn gewoon gebaat bij een hulphond. Het is zo jammer dat dat niet erkend wordt, behalve bij blindegeleidehonden."


Het raadslid denkt dat er meer zicht op een structurele vergoeding komt als een kamerlid zich met de zaak gaat bemoeien. "Dat werkte ook zo toen ik als raadslid in actie kwam. Toen ging CZ ineens wel uitzoeken hoe het zat." Potters was gisteren nog niet bereikbaar voor commentaar.


DOOR HERBERT KATS

Persartikel 2 september 

Hulphond Nederland helpt Bas aan levensgezel
ETTEN-LEUR

Bas Wildhagen (34) uit Etten-Leur krijgt een goed opgeleide levensgezel van de Stichting Hulphond Nederland. De hond moet de epilepsiepatiënt, die sinds een jaar niet meer in een instelling woont, bijstaan als hij een aanval krijgt.

Een grote zorg minder voor zijn moeder Ans, die samen met onafhankelijk raadslid Clasien de Regt lange tijd vergeefs ijverde voor deze oplossing. Hierdoor kan Bas zelfstandig blijven functioneren. Zorgverzekeraars zagen geen mogelijkheden om dit te betalen.

Voor Bas is de training bij Stichting Hulphond Nederland in Herpen gisteren begonnen, al is het nog niet met een eigen hond. Binnen enkele maanden krijgt hij een pup, verwacht coördinator Marjolein Ras. "Waarschijnlijk een retriever; een labrador of een golden."

In de tussentijd wordt Bas zelf intensief getraind. Hij werkt voorlopig met een volwassen hond uit de kennel in Herpen. "Want de hulphond kan alleen maar goed functioneren als hij duidelijke aansturing krijgt", legt Marjolein Ras uit.

Mocht Bas een aanval krijgen, dan helpt de hulphond hem. "De hond kan hem in veiligheid brengen of anderen inseinen." Het dier heeft dan echter nog niet geleerd om de voortekenen van een aanval te herkennen. Een volledig opgeleide epilepsiehond kan dat wel en zal zijn baasje oproepen om voorzorgsmaatregelen te nemen. "Bijvoorbeeld door een duwtje te geven of door te blaffen", zegt Ras. In dat stadium is de wisselwerking tussen mens en dier van het grootste belang, "Ze zijn dan 24 uur per dag bij elkaar" Bij het uitzoeken van een pup wordt met nadruk gekeken of er een 'klik' tussen de twee is.

De Stichting Hulphond heeft al ervaring met honden die mensen met epilepsie ondersteunen. "Wij werken altijd in samenspraak met een neuroloog", benadrukt Ras. "Op deze manier willen we mensen helpen die zonder deze hulp in een isolement dreigen te raken."

De hond wordt via betaald via de fondsenwerving van Hulphond Nederland. De aanschaf van een dergelijke hond vergt met alle training en begeleiding een investering van ongeveer 20.000 euro. Verzekeraars schermen met het feit dat de effectiviteit van een epilepsiehond tot nu toe niet overtuigend is aangetoond. Ras: "Het is niet aan mij om daar iets over te zeggen. Maar het klopt dat er op het moment geen zorgverzekeraar is die zegt dat het inzetten van een epilepsiehond een goed plan is. Ook voor ons is het dus spannend." Zij is overtuigd van het nut. "Een epilepsiehond is zo veel meer dan een maatje."

Moeder Ans Wildhagen is enorm opgelucht dat haar zoon toch wordt geholpen. "We hadden er niet meer op durven hopen. Grandioos. Hij werkt en kan zo zichzelf blijven bedruipen."

DOOR HERBERT KATS